China este singura dintre civilizatiile antice care dainuie pana in prezent, o lume aparte, cu realizari milenare, o tara a misterelor care abia recent a inceput sa se descopere si sa le lase decoperita.
China oscileaza intre comunism si capitalism, discrepanta dintre bogati si saraci fiind foarte evidenta. Limba chineza constituie „Marele Zid al Civilizatiei Chineze”, iar filozofia lor de viata se bazeaza in intregime pe cele doua elementele fundamentale, Yin si Yang, in timp ce echilibrul armonios dintre oameni si natura este unul din reperele acestei civilizatii.
Bucataria locala este un must try, in timp ce cozile lungi si aglomeratia fac parte din viata de zi cu zi.
Vizita noastra in China a inceput in Beijing, unde am descoperit Marele Zid (sectiunea Mutianyu) - cea mai mare constructie din piatra, apoi Orasul Interzis - capodopera a arhitecturii imperial-chineze care inglobeaza si demonstreaza principiile filozofice si religioase ale acestui popor. Ne-am oprit si la Palatul de Vara (un vechi refugiu imperial, fosta resedinta de vara) si la Templul Paradisului – construit dupa principiile cosmologiei chinezesti.
In Xian, fosta capitala pentru 11 dinastii si punct de plecare pentru vechiul Drum al Matasii, am vizitat cu nerabdare Mausoleul lui Qhi Shi Huang, cu Armata sa de Teracota, vechi de 2000 de ani, cel mai impresionant monument funerar din China. Primul imparat al Chinei, Qhi Shi Huang, si-a construit palatul subteran cu Mausoleul si Armata soldatilor de teracota, cu rolul de eterna garda imperiala.
Shanghai, Perla Orientului, este poarta Chinei spre lume, un megaoras cu peste 25 de milioane de locuitori, un mare centru economic, financiar, cultural, orasul cu cel mai rapid ritm de dezvoltare din lume. Chinezii viseaza ca intreaga tara sa arate ca Shanghai. Am admirat aici un mozaic arhitectonic de neegalat - dominat partial de zgarie nori, combinat cu arhitectura occidentala (reprezentata prin fostele concesiuni franceze, britanice, americane) si traditionala. Pentru o experienta de neegalat, o croaziera de seara pe Huangpu sau o plimbare cu trenul Maglev, cel mai rapid tren din lume pe perna magnetica (ce atinge viteza de 431 km/h, 30 de kilometri in sapte minute) sunt de neratat.
Va invit sa descoperiti minunile vechi si noi ale Chinei si, cu siguranta, veti fi surprinsi!